Het onderzoek

ADORE is veel meer dan een gebouw. Het gaat uiteindelijk om de vraag hoe Amsterdam UMC uitzonderlijk onderzoekstalent voor langere tijd aan zich kan binden. Met ADORE wordt langdurig zekerheid geboden aan toponderzoekers.

Met ADORE wordt een onderzoeksinfrastructuur voor tenminste tien jaar gegarandeerd, zodat de besten van de besten weten dat zij hier voor langere tijd aan een uniek en grensverleggend onderzoek mogen werken

Binnen ADORE ligt de focus de komende jaren op drie gebieden: immuuntherapie, imaging en kunstmatige intelligentie.

Immuuntherapie: cel- en gentherapie

Bij immuuntherapie krijgt de patiënt medicijnen om de werking van het afweersysteem te versterken. Dit zorgt ervoor dat het afweersysteem de kankercellen gaat herkennen, opruimen en vernietigen. Binnen ADORE richten onderzoekers zich vooral op cel- en gentherapie, dit is een onderdeel van immuuntherapie.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om cellen uit het afweersysteem van een patiënt buiten het lichaam te herprogrammeren en daarna terug te brengen in de bloedbaan. De cel is dan het medicijn. De potentie van de inzet van dergelijke therapieën bij kanker en misschien ook bij alzheimer en multiple sclerose is enorm.

Imaging

Imaging staat voor alles wat te maken heeft met het in beeld brengen van de ziekte én met het in beeld brengen van de effectiviteit van de behandeling. Dit wordt gedaan met de allernieuwste beeldvormende apparatuur, zoals MRI’s, CT- en PET-scanners.

Met de nieuwste generatie total body PET-CT scanner is het zelfs mogelijk om nieuwe medicijnen in het menselijk lichaam real time te volgen om te zien of ze op de juiste plek aankomen.

Kunstmatige intelligentie

Onderzoek levert een enorme hoeveelheid aan gegevens op. Hoe kunnen al die gegevens worden geanalyseerd en geïntegreerd? Slimme computers en rekenmodellen kunnen helpen bij het analyseren van de data. Kunstmatige intelligentie helpt zo bij het stellen van de juiste diagnose, het kiezen van de juiste geneesmiddelen voor de individuele patiënt en het monitoren van de effectiviteit.

In deze video vertellen de onderzoekers over het ontwikkelen van stamcellen voor nieuwe stamceltherapieën voor zowel kanker als neurologische aandoeningen en over het belang van verdere samenwerking tussen beide onderzoeksvelden. 

Maak een afspraak