Over ADORE

Het doel van ADORE is het ontwikkelen en toepassen van nieuwe medicijnen en behandelingen voor mensen met kanker en hersenziekten. De kruisbestuiving tussen kankeronderzoekers en neurowetenschappers moet leiden tot nieuwe diagnostiek en nieuwe therapieën, die mensen met kanker en hersenziekten gaan helpen.

De ervaring met bijvoorbeeld immunotherapie tegen kanker kan helpen om nieuwe therapieën binnen de hersenziekten te ontwikkelen en vice versa.

Hoe het begon

Het idee van ADORE begon met de observatie dat bij patiënten met de ziekte van Alzheimer of MS cellen verloren gaan die we het liefst zouden willen behouden, terwijl bij kankerpatiënten juist sprake is van ongewenste, onstuimige celdeling. Dus hoewel kanker en hersenaandoeningen verschillende ziekten zijn, berusten ze deels op dezelfde celbiologische principes.

In dit unieke concept gaan kankeronderzoekers en neurowetenschappers samenwerken om belangrijke vraagstukken te ontrafelen. Hoe communiceren cellen met elkaar, waarom kunnen normaal functionerende cellen opeens ontsporen? Wat is de rol van het immuunsysteem? In gezamenlijkheid worden de processen bestudeerd die ten grondslag liggen aan kanker, alzheimer en MS.

De grondleggers van ADORE, prof. dr. Philip Scheltens en prof. dr. Geert Kazemier vertellen het zelf in een podcast (bron: Financial Focus ABN Amro).
Luister de podcast

Behandeling op maat

Een behandeling op maat voor elke individuele patiënt, zogeheten ‘personalized medicine’, is nodig om tot doorbraken te komen. Er wordt geen algemene longkankerbehandeling ontwikkeld, maar een behandeling die toegesneden is op de longkanker van die ene patiënt. Dit kan natuurlijk alleen maar als de betreffende tumor helemaal in kaart is gebracht. Hetzelfde geldt voor de ziekte van Alzheimer of MS. Ook die ziektes gedragen zich soms heel anders bij verschillende patiënten. Daarom is het belangrijk de ziekte van individuele patiënten nog veel beter uit te pluizen dan nu al wordt gedaan. Daar is naast knappe koppen geavanceerde apparatuur voor nodig.

Kruisbestuiving en meer samenwerking tussen de disciplines neurologie en oncologie is volgens de onderzoekers een belangrijke stap om dichterbij een oplossing te komen.

Maak een afspraak