De faciliteiten

ADORE wordt een onderzoekscentrum met de nieuwste technologieën en apparatuur. Gesprekken met onderzoekers uit beide velden laten zien dat zij vaak op dezelfde manier denken, dat zij staan voor overeenkomstige uitdagingen en gebruikmaken van dezelfde soort onderzoeksapparatuur. Gedeelde apparatuur wordt daarnaast effectiever en efficiënter gebruikt.

Maar er gebeurt meer. Door de interactie van onderzoekers bij die apparatuur ontstaan nieuwe ideeën, net als bij het koffieapparaat in gewone kantoren. Onderzoeksfaciliteiten zijn daarmee vaak de bindende factor tussen onderzoekers.

GMP faciliteit voor ATMP ontwikkeling ten behoeve van immuuntherapie: cel- en gentherapie

De ‘Good Manufacturing Practice’ is een kwaliteitsnorm voor het maken van geneesmiddelen. In ADORE komen laboratoria waar medicijnen worden gemaakt die voldoen aan deze norm. Het gaat om de productie van Advanced Therapy Medical Products (ATMP). ATMP’s zijn een aparte groep geneesmiddelen die tot stand zijn gekomen door middel van cel- en gentherapie. Een voorbeeld is dat afweercellen of stamcellen uit het lichaam worden gehaald. Deze cellen worden aangepast en daarna weer teruggeplaatst bij de patiënt om de ziekte te bestrijden. Maar het is ook mogelijk om cellen van een donor af te nemen, deze aan te passen en als behandeling in te brengen bij een patiënt.

Biocomputation & Bioinformatics Center

ADORE-onderzoekers beschikken straks over gecombineerde databanken die voor neurologisch en oncologisch onderzoek van grote waarde zijn. Door de nieuwe technieken komen enorme hoeveelheden data beschikbaar die onder andere met kunstmatige intelligentie geanalyseerd zullen worden in het Biocomputational & Bioinformatics Center dat in ADORE komt. Krachtige rekenmodellen kunnen ook bijdragen aan de juiste therapie op maat voor de patiënt.

ADORE Clinical Research Unit (ACRU)

Het Cancer Center Amsterdam en Amsterdam Neuroscience van Amsterdam UMC hebben een lange traditie in klinische onderzoeken. Binnen ACRU worden verschillende onderzoeksgroepen samengebracht. Hierbij worden de uitkomsten van langdurig en zorgvuldig laboratoriumonderzoek ook daadwerkelijk getest bij patiënten met kanker of neurologische aandoeningen.

Whole body PET-scanner

Als een van de eerste centra in de wereld ontwikkelt Amsterdam UMC binnen ADORE een technologie om kansrijke ATMP-therapieën met geavanceerde beeldvormende technieken in beeld te brengen en te volgen in het lichaam. Met de nieuwste generatie total body PET-CT scanner is het mogelijk om nieuwe medicijnen, zogenaamde ATMP’s, nu zelfs in het menselijk lichaam real time te volgen om te zien of ze in de ziekte aankomen en binnendringen. Als deze niet op de juiste plek aankomen dan kan het medicijn, in dit geval een cel, worden aangepast om wel tot de juiste behandeling te komen. Met deze technologie, ontwikkeld in het Imaging Center, wordt een grote stap gezet in het ontwikkelproces van deze innovatieve behandelwijzen.

Foto: DigiDaan
De onderzoekers vertellen zelf over het nut en de noodzaak van de whole body pet scanner en wat dit betekent voor het onderzoek en de samenwerking op het gebied van neurologie en oncologie.

Maak een afspraak